Występowanie ptaków – fakty

Jastrząb gołębiarz, znany również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków , które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji lecą w kierunku obszarów, które cechują się troszeczkę cieplejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, w trakcie których zamierza poszukać dostatecznie łagodnego klimatu.

Ptaki występowanie

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się rozmiarami. Zarówno długość ciała, długość ogona jak i rozpiętość skrzydeł osiąga większe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który towarzystwa poszukuje tylko w trakcie okresu godowego. Jego skryty , a także charakter i milczące usposobienie to kolejne cechy, które są typowe dla tego właśnie ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *