Upierzenie ptaków – ciekawostki

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki.

Bociany białe przywykły do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się niedaleko obszarów zamieszkałych przez ludzi. Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości przypadków na wysokich drzewach lub też przeróżnych słupach i kominach.

Ptaki upierzenie

Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się jednakowym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki.

Kontrastem są czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku. Przypisywane bocianowi „klekotanie” to znak przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest w większości wypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały jest samodzielny w mniej więcej 70 dniu swojego życia. Ptaki te nie przepadają za zimnym klimatem, dlatego w tym Czaje wybierają się w podróż w stronę gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *