Gdzie ptaki wylatują na zimę?

Zimorodek to szalenie wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe regiony życia tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie zakodowane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei wędrują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które niezwykle często mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie kluczowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka.

Emigracja ptaków

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% jednakowe. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna.

Długość tułowia jest równa długości samej głowy i dzioba. Przeważnie zimorodek dorasta do maksymalnie siedemnastu centymetrów długości, a masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych ptaków z przyjściem lutego, ponieważ to dokładnie w tym momencie rozpoczyna się ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać swojego partnera, który, poprzez charakterystyczne kiwanie ciałem, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *