Gdzie ptaki wylatują na zimę?

Zimorodek to szalenie wdzięczny ptak, który z dumą przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to typowe regiony życia tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie zakodowane w naturze zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei wędrują do południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które niezwykle często mają dość strome brzegi z wiszącymi korzeniami i gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka i krótki ogon to dwie kluczowe cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka.

Emigracja ptaków

Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są mimo to w 100% jednakowe. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarny. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Czytaj dalej Gdzie ptaki wylatują na zimę?

Występowanie ptaków – fakty

Jastrząb gołębiarz, znany również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które wybrał sobie jastrząb gołębiarz do pomieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych obszarach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków , które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku występuje tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki żyjące w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji lecą w kierunku obszarów, które cechują się troszeczkę cieplejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz występuje bardzo nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich podróży, w trakcie których zamierza poszukać dostatecznie łagodnego klimatu.

Ptaki występowanie

Powierzchnia ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. Inny jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to niezwykle charakterystyczną cechę wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których wierzchnia strona ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt porównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Występowanie ptaków – fakty

Upierzenie ptaków – ciekawostki

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki.

Bociany białe przywykły do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się niedaleko obszarów zamieszkałych przez ludzi. Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości przypadków na wysokich drzewach lub też przeróżnych słupach i kominach.

Ptaki upierzenie

Tworzą kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest imponująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się jednakowym upierzeniem u obydwu płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Czytaj dalej Upierzenie ptaków – ciekawostki